Ska du ha webbhotell i Sverige eller utlandet?

Det finns som bekant en uppsjö av webbhotell att välja bland när det är dags att sjösätta sin hemsida. Ska du välja en svensk leverantör av webbhotell eller en utländsk sådan? Svaret är att det till stor del beror på dina preferenser och din kravspecifikation. Är till exempel svensk support viktigt för dig? Då bör du kanske överväga att välja ett svenskt webbhotell. I annat fall spelar det inte särskilt stor roll om din webbhotellsleverantör är baserad i Sverige eller i utlandet. Men det finns vissa aspekter att ta i beaktande vid val av webbhotell.

shutterstock_88131502Servrarnas läge spelar roll

Var ditt webbhotells servrar finns belägna kan ha betydelse för ditt val av webbhotell. Även om det finns många andra parametrar som påverkar ditt webbhotells prestanda, går det inte att komma ifrån att servrarnas position har betydelse för denna. Ett webbhotell som har sina servrar här i Sverige har sannolikt kortare svarstid än servrar belägna i exempelvis Nordamerika. När du väljer mellan svenska och utländska webbhotell kan det därför vara värt att ta i beaktande var i världen dina kunder finns. Om majoriteten av webbplatsens besökare kommer att komma från Sverige är det ingen dum idé att välja ett svenskt webbhotell.

Mer komplicerat än så

Nu är det förstås inte riktigt så enkelt som att svenska servrar per automatik är snabbare än utländska servrar. Det finns många andra saker som påverkar en webbservers svarstid än bara dess geografiska läge, men det går inte att bortse från att läget har en betydelse för svarstiden. Skillnaden mellan svenska webbhotell skiljer sig också åt vad gäller prestanda, kundservice, pris och vad som ingår i webbhotellspaketen. Därför kan du med fördel jämföra de olika webbhotellens erbjudanden och läsa recensioner av webbhotellen på nätet. Ditt val av webbhotell är inte heller slutgiltigt utan du kan testa ett webbhotell något år och därefter byta om du inte skulle vara nöjd.