Verktyg som hjälper dig testa din hemsida på olika enheter

Idag är det flershutterstock_173732336 mobila enheter än datorer som är uppkopplade till Internet. För alla som designar hemsidor betyder det att det har blivit väldigt hög tid att skapa mobilanpassade sidor som ser bra ut både när de visas på en datorskärm och i en mobil eller en iPad. Det finns två möjliga sätt, det ena är att skapa en sida för datorer och en sida för mobila enheter. Det sätt var länge standard i branschen och många stora sajter är fortfarande uppbyggda på det viset. Det andra är att bygga “smarta” sajter som anpassar sig efter den enhet som används för att komma åt dem, så kallad “responsiv design”.

iPad och Android visar sidor annorlunda än datorer

Har du lagt kraft och möda på att bygga en hemsida vill du att alla ska kunna se den bra, inte bara de som använder Windows 8 och Chrome. Men då måste du också kolla hur den visas på olika enheter och göra nödvändiga ändringar. Som tur är behöver du inte själv äga alla dessa olika produkter och ingen kommer säga “köp iPhone, nyaste Samsung och fem olika surfplattor”. Nej, idag finns lösningar som simulerar att du tittar på sidan från mobila enheter av olika modeller och märken. Många är gratis och onlinebaserade, som mobilephoneemulator.com. Andra kräver nedladdning, som Keynote MITE, men är i gengäld mer avancerad.

Utnyttja ny teknik för att skapa mobilanpassade hemsidor

Ny teknik gör det lättare att skapa hemsidor och väljer du exempelvis ett WordPresstema med responsiv design kommer sidvisningen att ändras automatiskt beroende på vilken enhet som används för att titta på sajten, utan att du behöver kunna någon som helst programmering själv. Men det är viktigt att se efter så att allting stämmer, för inget system är ofelbart. Kanske du har bilder som visas för stort eller en tabell som inte ditt responsiva tema kan skala rätt. Utnyttja de kraftfulla gratisverktyg som finns för att se hur din sida visas i olika enheter. Framtiden är mobil, se till att din hemsida också blir det!